Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Bir çocuğun adalet arayışı

SİNE ANKET: ÜMİT KÖREKEN


Turkuvaz Medya'nın ana medya sponsoru olduğu 53'üncü Uluslararası Antalya Film Festivali'nde üç büyük ödül kazanan 'Mavi Bisiklet', bu hafta sinemaseverlerle buluşuyor.
Çocukların ve yetişkinlerin birlikte izleyebileceği bir film yapma hayaliyle yola çıkan yönetmen Ümit Köreken ve yapımcı Nursen Çetin Köreken'in ilk uzun metrajlı filmi 'Mavi Bisiklet', 13 yaşındaki bir çocuğun gözünden haksızlık ve adaletsizliğe farklı bir bakış sunuyor.
Film hakında merak edilenleri filmin yönetmeni Ümit Köreken'e sordum...
'Mavi Bisiklet', festivallerden aldığı ödüllerle ve konusuyla çok konuşuldu, Bu başarının sırrı ne sizce?
İnanmak, çok çalışmak ve sürdürmek.

İKİ YIL ÇALIŞTIK
İlk uzun metrajlı filminizi neden çocuklar üzerine çekmek istediniz?
'İlk filmimiz çocuklar üzerine olsun' gibi özel bir düşüncemiz olmadı. Biz; çocukların mesele olarak alındığı, onların bakış açılarını yansıtan filmler yapmayı önemsiyoruz. Çocukları sinemaya girmek için bir araç değil, sinemayı çocuk ve insan meselelerinin anlatımında bir araç olarak görüyoruz. Bizim için çocuklar birer öznedir.
Çocukları yönetmek kolay bir şey mi?
Çocuklarla çalışmak çok keyifli. Çocuk sevdiği şeyi de, sevmediği şeyi de belli eder.
Dolayısıyla; onlarla çalışabilmek için önce onları anlamalı, onlarla dürüst bir iletişim kurmalı ve bazen de oyun arkadaşları olmalısınız. Biz filmdeki çocuk ve gençlerin birçoğu ile 2013 yılında çalışmaya başladık. Yaklaşık 400 çocuk ve gençle iki yıl boyunca çeşitli atölyeler yaptık. Onlar için hazırladığımız özel bir programla; dramadan oyunculuğa, doğaçlamadan görsel sanatlara kadar birçok farklı alanda çalıştık.
Hedefimizde sadece film çekmek değil, aynı zamanda onlara yaşama dair bir farkındalık kazandırabilmek vardı. Bunu da başardığımızı düşünüyoruz.
Filminize destek, fon bulma çalışmalarınız nasıl ilerledi?
Anlatmak istediğiniz bir meseleniz varsa ve bunun yolu sinemayla buluşuyorsa; öncelikle çok çalışmak gerekiyor.
Fonlama konusuna gelince... Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve TRT'nin ilk filmlere destekleri son derece kıymetli.
Filmin çekileceği bölgenin size inanması, güvenmesi ve desteklemesi de çok önemli.
Festival yolculuğunuz devam ediyor mu, sırada hangi festivaller var?
Evet, festival yolculuğumuz devam ediyor.
Sırada Olimpia Film Festivali, Dakka Film Festivali, Stocholm Film Festivali ve Cine Junior Film Festivali var.
İkinci film nasıl olacak? Çocuklar mı olacak yine?
Çocuklar ve gençler benim filmlerimde her zaman var olacak. 'İyi ki Varsın' adlı ikinci uzun metrajlı film projemizin senaryosunu yazarken işitme ve yürüme engelli Muhammed Ali'nin hikayesine rastladık ve kayıtsız kalamadık.
Filmin senaryosu bitmek üzere. Nursen'in daha macera dolu ve kimsesiz çocukları konu alan 'Arayış' adlı projesi de devam ediyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA